Point & click

Al vanaf mijn middelbare schooltijd heb ik een grote fascinatie voor point & click games. Je weet wel, van die spelletjes waarbij je ronddwaalt in een fantasie wereld en objecten moet vinden en combineren, om meestal, de weg naar de eeuwige vrijheid te  vinden.

Ik kwam voor het eerst in aanraking met dit genre toen ik een jaar of 15 was denk ik. “Leisure Suit larry: Love for sail!”, een geweldig spel dat zich afspeelt op een cruiseschip. Je speelt als Larry een toerist die in zijn eentje op reis is en in de meest bizarre situaties terecht komt. Door het verzamelen en combineren van items waan je je een weg over het cruiseschip. Wat ik me nog kan herinneren is dat er bij dit spel een soort kraskaart zat, Cybersniff 2000.  Op deze kaart zaten een aantal genummerde vakjes, wanneer je in het spel een bepaalde ruimte betrad verscheen er een nummer in beeld. Dat nummer moest je openkrassen op de kraskaart en zo rook je dan de geur van olie als je in de machinekamer van het schip terecht kwam of als je bij het zwembad stond de geur van zonnebrandcreme. Uniek!

Inmiddels heb ik talloze van dit soort games gespeeld en nu ik een Ipad heb herontdek ik het plezier dat ik beleef aan het spelen van dit soort games. En te zien aan de ratings in de Appstore is dit genre erg populair aan het worden. Als je ook van dit genre houdt dan zijn dit 3 echte aanraders!

1. Machinarium

machinariumIn Machinarium speel je een robotje dat is beland op de schroothoop. Omdat je een aantal ledematen mist is de eerste missie om je eigen armen en benen te zoeken zodat je je kunt voortbewegen in het spel. De sfeer die het spel overbrengt is ontzettend goed. De tekeningen zijn mooi gemaakt en de achtergrondmuziek/geluiden brengt de wereld tot leven. Wat dit spel bijzonder maakt is dat je sympathie krijgt voor het grappige robotje. De puzzels die je op moet lossen zijn uitdagend en precies lastig genoeg dat je er niet in een keer doorheen wandelt.

2. The Room

the roomThe Room draait om een bijzondere kluis in een donkere kamer met allerlei geheimen. Door de donkere kamer en de achtergrondmuziek heerst er een mysterieuze sfeer rondom de kluis. Apple heeft The Room uitgeroepen tot Ipad game van het jaar 2012 en ik snap wel waarom. Sowieso is dit genre uitermate geschikt voor het spelen op een tablet. Maar daarnaast heeft The Room iets dat dit spel extra speciaal maakt. Aan het begin van het spel vind je een speciale lens waarmee je aanwijzingen kunt vinden die je met het blote oog niet kunt zien. Hiermee hebben ze een aantal unieke puzzels weten te creëren.

3. Tiny Bang Story

tiny bang storyTiny Bang Story is een zoek en vind spel bestaande uit 5 levels. In elk level moet je een aantal puzzelstukken verzamelen waarbij je aan het eind van elk level de puzzelstukken gebruikt om een grote legpuzzel compleet te maken. Verder zijn er in elke wereld allerlei andere voorwerpen verstopt welke je moet verzamelen om originele puzzels te kunnen maken zodat je uiteindelijk het level kunt verlaten. De grappige tekenstijl en de karakters die je in de werelden tegenkomt maken deze game aantrekkelijk.

Geplaatst in games Getagd met , ,

Terug in de tijd

pininstructieKennelijk bewaart mijn oma graag dingen. Bij het opschonen van haar portemonnee vond ze namelijk een 24-jaar oud instructieboekje voor het pinnen van geld. Het boekje heeft dus bijna een kwart eeuw in haar portemonnee gezeten en is zodoende waarschijnlijk in meer landen geweest dan ik in de afgelopen 24 jaar.

Ik vroeg of ik het boekje eens mocht zien en las op de achterkant: “Amromatic. De moderne manier van makkelijk geld opnemen.” Ik klap het boekje open en zie een foto van een pinautomaat. Usability en User-Centered Design moeten in die tijd nog niet zo’n grote rol hebben gespeeld want ik zie op de foto een pijltje naar een rijtje knoppen op het pinautomaat met de instructie: “Deze toetsen (indien aanwezig) niet gebruiken

Maar wat mij het meest opvalt en nu vrij absurd in de oren klinkt is de zin: “Het gebruik van geldautomaten is maandag t/m zaterdag van 8.00-20.00 uur kosteloos. Buiten deze uren wordt per opname een bedrag van f1,50 in rekening gebracht.” Dus als je een beetje van je eigen geld wilde hebben op zaterdagavond na 20.00 uur moest je daar gewoon voor betalen.

Nu staan we aan de vooravond van betalen via de mobiele telefoon en zal contant geld langzaamaan verdwijnen uit ons leven. Ik ben blij dat usability en User-Centered Design tegenwoordig een grotere rol spelen bij de ontwikkeling van nieuwe systemen en producten.

Geplaatst in Verbazing Getagd met , ,

Recente berichten